Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014


ΕΧΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΙΙ


Παιδιά έχω νέα!
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!
Ο κύριος που βλέπετε στην φωτογραφία, είναι ο κ. Φατούρος, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για Ελλάδα και Κύπρο, όπως σας είχα πει. Ήρθε από τις Βρυξέλλες για εσάς, για να παραλάβει τα μηνύματά σας για το Νερό, αλλά και όσων άλλων παιδιών συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα. Και να τα προωθήσει στον κ. Ban Ki-Moon, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, και "μεγάλο αφεντικό του", όπως μας είπε. Φυσικά δεν μπορούσαμε να είμαστε όλοι εκεί, ούτε ήταν δυνατόν να γίνουν τόσες πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τον σκοπό αυτό.
Το Παιδικό και Νεανικό Πανεπιστήμιο Ελλάδας, όμως, που μας κάλεσε να συμμετάσχουμε, τον υποδέχτηκε σήμερα κάνοντας μια τιμητική εκδήλωση σε έναν καταυλισμό Ρομά, στην Αθήνα. Εδώ τον βλέπετε να μιλάει στα παιδιά που μόλις είχαν γυρίσει από το σχολείο τους, για την σημασία του καθαρού νερού, και την σημασία της οικονομίας στο νερό. Κρίμα που δεν ήσαστε κι εσείς εκεί. Αλλά θα προσπαθήσουμε την επόμενη φορά να τον έχουμε κοντά μας!Ναι! Μπορούμε να τον προσκαλέσουμε εδώ στο νησί!




Είχε όμως κι εκείνος τα δικά του μηνύματα να μας δείξει. Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τα παιδιά να κρατούν μια αφίσα του ΟΗΕ. Γράφει "Time is running out". Ο χρόνος τελειώνει, λοιπόν. Και η γη στραγγίζει.Χάνει όλο το πολύτιμο νερό της μέσα από ένα μεγάλο σουρωτήρι, που όλοι εμείς της φορέσαμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, δεν νομίζετε; Ή μάλλον, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά.Η δράση "Έχετε Μήνυμα", είναι απλώς μια καλή αρχή.

Τι σχέση έχει όμως το νερό με την Μουσική και Διαφορετικότητα; 
Σε πολλές και δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ έ ς μεταξύ τους κοινωνίες, το νερό αποκτά πολλές σημασίες. Είναι πολύ σημαντικό για το πότισμα της γης, συχνά παίζει ρόλο στους κανόνες υγιεινής που υιοθετούν οι άνθρωποι, θεραπεύει από τις ασθένειες μέσω του ιαματισμού. Τα παλιά χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,έκαναν τελετές επίκλησης για να βρέξει. 
Θα θυμάστε την Περπερούνα, που τραγουδήσαμε κι εμείς το τραγούδι της, και αναπαραστήσαμε το έθιμο.


Τελετές επίκλησης της βροχής όμως συναντάμε και σε άλλους πολιτισμούς του κόσμου. Εδώ, το τραγούδι "Kothbiro", από την Κένυα της Αφρικής, για παράδειγμα. Πόσο διαφορετικές φαντάζουν αυτές οι ειρηνικές τελετουργίες, σε σχέση με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι επιστήμονες στα σύννεφα, σήμερα, για να βρέξει; Δεν νομίζετε; Έχουν κι αυτοί το μερίδιο ευθύνης τους.


Έτσι με όχημα την τέχνη (χορός, κίνηση, τραγούδι, μουσική, θέατρο), οι άνθρωποι προσπαθούν να επικαλεστούν το δικό τους "ιερό"- όπως και αν αυτό ονομάζεται σε κάθε γωνιά του κόσμου- να τους βοηθήσει. Και την ίδια στιγμή, μέσα από την τέχνη, αισθανόμαστε ότι είμαστε όλοι συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη. 
Η παραπάνω αφίσα, ανήκει σε μια παγκόσμια καλλιτεχνική δράση με τίτλο "Playing for Change". Στην Ελλάδα, μια αντίστοιχη καμπάνια, ονομάστηκε Παίζουμε Οικολογικά, Ζούμε Λογικά". Παρακολουθήστε πώς γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για μια σπονδυλωτή και με πολλές παραλλαγές μουσική ερμηνεία του Ερωτόκριτου



Και κλείνω αφήνοντάς σας να παρακολουθήσετε, πώς μια ολόκληρη πολυμελής χορωδία, μπορεί να μιμηθεί τον ήχο της βροχής, κάτι σας θυμίζει μήπως; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου